Mannen en vrouwen in verwarring

Tegen de vrouw zei Hij: Ik zal uw moeite in uw zwangerschap zeer groot maken; met pijn zult u kinderen baren. Naar uw man zal uw begeerte uitgaan, maar hij zal over u heersen. … Is het niet zo dat u, als u het goede doet, uw hoofd kunt opheffen? Maar als u niet het goede doet, ligt de zonde aan de deur. Naar u gaat zijn begeerte uit, maar ú moet over hem heersen. (Genesis 3:16; 4:7)

Ik ben ervan overtuigd dat de Bijbel leert dat mannen unieke door God gegeven verantwoordelijkheden richting vrouwen hebben en dat vrouwen unieke door God gegeven verantwoordelijkheden richting mannen hebben. Deze verantwoordelijkheden zijn niet identiek, en ze zijn niet afhankelijk van onze gaven. Ze zijn gebaseerd op ons man- en vrouw-zijn zoals God ons bedoeld heeft. En ze zijn niet beperkt tot enkel biologische functies in het proces van voortplanting.

Deze verschillende verantwoordelijkheden stoten recht naar de kern van de betekenis van mannelijkheid en vrouwelijkheid zoals God ons heeft geschapen. Maar ze staan vandaag de dag hevig onder vuur. En dat gebeurt al een tijd zo. En het resultaat in onze cultuur is grote verwarring.

Ik gok dat er waarschijnlijk twee generaties mannen en vrouwen in dit land zijn opgevoed zonder een positieve visie op wat het betekent man of vrouw te zijn. We hebben veel negatieve dingen te horen gekregen – dingen die we niet moeten zijn, dingen waarvan we bevrijd moeten worden.

Bijvoorbeeld: man-zijn staat niet gelijk aan seksuele uitbuiting. Man-zijn staat niet gelijk aan koel, zakelijk en emotieloos. Man-zijn staat niet gelijk aan de rauwe taak-georiënteerde drive om te overwinnen. Enz. Dus mannen, wees vrij! Aan de andere kant staat vrouw-zijn niet gelijk aan saaie huiselijkheid. Vrouw-zijn staat niet gelijk aan aan-huis-gebonden moederschap. Vrouw-zijn staat niet gelijk aan gedachteloos zijn en vol emoties. Vrouw-zijn staat niet gelijk aan seksuele volgzaamheid. Enz. Dus vrouwen, wees vrij!

Maar wanneer al ons praten gaat over wat man-zijn en vrouw-zijn niet is, wat hebben we dan? Een grote leegte van verwarring over wat ze wel zijn. Frustrerende, schuld-veroorzakende, vernietigende verwarring. En daarin komt mee: een groots opgezette campagne voor homoseksualiteit, een epidemie van echtscheidingen, een toename van gewelddadige misdaad, groeiende huiselijke vredebreuk, en tienduizenden zelfmoorden elk jaar, waarvan 75% man is. (In 1981 vonden er in Amerika 27500 zelfmoorden plaats waarvan er 75% man waren.)

Het is niets anders dan een naast ons neerleggen van onze morele en geestelijke verantwoordelijkheid om jonge mensen te vertellen dat ze negatieve stereotypen moeten vermijden en ze niet een positieve, praktische, Bijbelse visie te geven over wat het betekent om een man of een vrouw te zijn. En een van de redenen waarom wij onze verantwoordelijkheid naast ons neerleggen is omdat dat de weg van de minste weerstand is. Het is gemakkelijk om negatieve stereotypen af te kraken; maar het is moeilijk en risicovol werk om het positieve oorspronkelijke model opnieuw op te bouwen.

Niemand zal kritiek op je leveren als je gaten schiet in lelijke stereotypen van man-zijn en vrouw-zijn. Dat is juist heel veilige en gebruikelijke tijdsbesteding. Maar er staan honderd mensen op je te wachten om je te veroordelen als je een positieve visie probeert te ontwikkelen voor je dochters als het gaat om wat het betekent om vrouwelijk te zijn, of voor je zonen als het gaat om wat het betekent om mannelijk te zijn. In het algemeen doen we het dus niet. En we laten ze in verwarring – door ze te vertellen wat het niet is, maar niet wat het wel is.

Gedurende de negen jaar van mijn pastoraat hier [CK: Piper heeft deze preek gehouden in 1989, hij was toen 9 jaar predikant], heb ik tientallen stellen die wilden trouwen gesproken. Het is mijn ervaring dat het inderdaad zeldzaam is een jong stel te ontmoeten dat een heldere visie heeft op wat het betekent een christelijke echtgenoot en echtgenote te zijn. Over het algemeen zullen stellen meteen toegeven dat ze niet weten of hun man- of vrouw-zijn bepaalde door God gegeven verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Of, als ze denken dat er wel bepaalde verantwoordelijkheden zijn, dan weten ze in het algemeen niet wat deze zijn. En die verwarring heeft beangstigende gevolgen voor de stabiliteit van het huwelijk en de manier waarop kinderen worden voorbereid op het leven als man en vrouw.

Ik noem dit alleen maar om de uitdaging waar we als kerk voor staan te benadrukken. God heeft een visie voor een verloste mannen en vrouwen. Hij wil dat we herontdekken wat we door de zonde zijn kwijtgeraakt. En dus wil ik volgende week beginnen om zo goed als ik kan vanuit Gods woord de stukgeslagen visie op mannelijkheid en vrouwelijkheid op te bouwen, die God voor de zondeval had voorgeschreven en waarvan Hij wil dat wij die door Jezus Christus herontdekken. Ik vraag om jullie gebeden en of jullie serieus willen nadenken over deze dingen. Wat we als man en vrouw zijn raakt de kern van onze persoonlijke identiteit. Als we daar verward over zijn, zullen de gevolgen diepgaand en doordringend zijn.

Uit een preek van John Piper over Genesis 3:16 en 4:7 uit de serie Biblical Manhood and Womanhood. In de volgende post zal het gaan over hoe God de relatie tussen man en vrouw bedoeld heeft. De post Man en vrouw geschapen naar Gods beeld geeft al deels een antwoord op, maar er valt meer over te zeggen…
De aangehaalde Bijbelteksten zijn ontleend aan de Herziene Statenvertaling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s